Het project: Shkuntiki, Wit-Rusland

Komende zomer hopen we af te reizen naar Wit-Rusland. Dit land vormt namelijk de achtergrond voor de reis die we volgend jaar hopen te gaan maken. Wit-Rusland ligt in Oost-Europa op ongeveer 1500 kilometer van Amsterdam. Het land kent vele bijnamen, waaronder ‘Het land met de twee gezichten’. De overheid investeert veel in grote steden en het straatbeeld is dan ook veel netter dan in Nederland. Maar reis je enkele uren buiten de grote steden, dan houden de goede wegen en mooie straten op en begint schrijnende armoede. Zo ook in het kleine dorpje Shkuntiki, dat op ongeveer drie uur rijden ten noorden van de hoofdstad Minsk ligt. Hier willen wij aan de slag gaan en samen met de lokale partners en gemeenschap bouwen aan een stukje toekomst voor Wit-Rusland. 

Christenen in Wit-Rusland

Op papier is 80% van de Wit-Russische bevolking (Wit-)Russisch orthodox, een oosters-orthodoxe stroming die na de Rooms-Katholieke kerk naar schatting het grootste kerkgenootschap ter wereld is. Ondanks dit hoge percentage was evangelisatie lange tijd verboden en waren deze kerken vooral uiterlijk heel machtig, maar bepaalde de overheid wat er binnen de kerkmuren verteld werd. In de loop van de tijd ontstonden kleine baptistengemeenten waarin God en de Bijbel centraal stonden. In eerste instantie werden ze gezien als illegaal, maar deze kleine gemeenten profileerden zich door niet alleen in naam christelijk te zijn, maar hun geloof ook praktisch handen en voeten te geven en veel te betekenen voor de minderbedeelden in de regio’s rondom de kerk. Vandaag de dag zijn deze baptistengemeenten officieel nog steeds niet toegestaan en is ook actieve evangelisatie illegaal, maar omdat lokale overheden de zorg voor armen graag aan deze kerken overlaten, is er steeds meer samenwerking en wordt steeds vaker gedoogd dat christenen uit deze gemeenten tijdens hun werkzaamheden over Jezus en de bijbel vertellen. Zo komt er langzaamaan ruimte voor het evangelie in Wit-Rusland.

Even voorstellen… 

De lokale partners in Wit-Rusland zijn Sergey Korotkevich en zijn vrouw Luba. Sergey is pastor in een baptistengemeente in een nabijgelegen stadje en is aannemer van beroep. Luba is docent Engels. Hun droom is om christelijke zomerkampen te organiseren voor kinderen uit de regio. De zomervakantie in Wit-Rusland duurt drie maanden en omdat er voor kinderen in die tijd niets te doen is belanden ze vaak op straat. Veel van deze kinderen hebben nog nooit het evangelie gehoord en leven in schrijnende armoede. Een zomerkamp geeft kinderen de kans om een fijne en ontspannen tijd te hebben met leeftijdsgenoten en doorbreekt de sleur van armoede en verveling. Daarnaast bouwt Sergey een Day Care Centre waar niet alleen kinderen terecht kunnen, maar waar ook de rest van de regionale bevolking wekelijks naartoe kan komen voor Bijbels onderwijs, huiswerkbegeleiding, een warme maaltijd of gewoon zomaar een praatje. 

Wat gaan we als Ichtus doen? 

Sergey heeft in Shkuntiki een stuk grond gekocht met daarop een oude school en vier houten huizen. Eén van deze huizen gaat gebruikt worden als Day Care Centre en is als het goed is klaar tegen de tijd dat wij in de zomer van 2020 langskomen. De oude school wil hij verbouwen tot kamplocatie zodat hij in de zomer christelijke kampen voor kinderen kan organiseren. De gebouwen verkeren in een slechte staat en er moet veel gebeuren om de locatie gereed te maken voor gebruik. In de eerste plaats zullen we ons dus bezig gaan houden met veel klus- en schilderwerkzaamheden. Sinds de zomer van 2019 heeft Sergey toestemming vanuit de lokale overheid om christelijke kindertentenkampen te organiseren op zijn terrein. Naast al het kluswerk zullen we als Ichtus daarom zo’n tentenkamp gaan organiseren voor ongeveer 35 kinderen. Als laatste zullen we bezoeken afleggen aan de (oudere) bevolking in de regio en hen verblijden met onze aanwezigheid en als dat nodig is delen we voedselpakketten uit of verrichten we kleine renovatiewerkzaamheden aan woningen.