Uitkijkpost 2 – november 2020

Het is inmiddels al even geleden dat we een uitgebreide update hebben gegeven vanuit de AC. Dat betekent echter niet dat we in de afgelopen maanden stil hebben gezeten: in de tussentijd is er een hoop gebeurd! Hiervan brengen wij jullie als lezer graag op de hoogte via deze tweede Uitkijkpost.

Na de persconferentie…

Afgelopen juni was de online persconferentie. Daarin gaven we tekst en uitleg over de gevolgen van de annulering van de reis in 2020. Van tevoren hadden we geen idee hoe Ichtus- en gemeenteleden zouden reageren op het verhaal dat we moesten vertellen, in het bijzonder met betrekking tot de aanzienlijke som geld die we in principe ‘kwijt’ zijn. Achteraf kijken we terug op een goede ontmoeting, waarbij we ons als actiecommissie gesterkt wisten door het hoge aantal kijkers bij de livestream en de vele complimenten en positieve reacties die we achteraf mochten ontvangen, zowel van Ichtusleden, hun ouders en gemeenteleden. 

Het bleef niet alleen bij mondelinge reacties. De dag na de persconferentie mochten we een geweldige schenking van 7500 euro (!) ontvangen van iemand uit de gemeente. Een aanzienlijk deel van het ontstane gat in de begroting is daarmee opgevuld. Dit betekent niet dat we zo weer op reis kunnen en de handen moeten komend seizoen nog steeds flink uit de mouwen, maar bij ons als actiecommissie viel er een hele grote last van onze schouders. In de eerste plaats geeft dit ons financieel gezien ademruimte, maar tegelijk is dit ook een luid en duidelijk antwoord op de vraag of er binnen de gemeente nog wel genoeg draagvlak is voor nieuwe acties en een nieuwe reis. Deze gift is door meerdere actiecommissieleden een geschenk uit de hemel genoemd, en een verhoring van onze gebeden. We zijn er stil van, zelfs ontroerd. Maar we zijn bovenal verwonderd en intens dankbaar voor God, Die de harten van mensen beweegt en voorzien heeft op een manier die veel verder gaat dan alles wat wij van tevoren gedacht of gehoopt hadden.

Ondanks deze steun in de rug, kunnen we niet om de zakelijke kant van de situatie heen. Tijdens de persconferentie keek onze contactpersoon vanuit Livingstone online mee. Een harde eis die wij tijdens de persconferentie bij Livingstone neergelegd hebben, is dat we andere voorwaarden wilden voor de reis in 2021. De standaard voorwaarden boden ons namelijk geen financiële bescherming als de reis volgend jaar weer niet door zou kunnen gaan. We zouden dan opnieuw veel geld kwijt zijn. In de week na de persconferentie kwam Livingstone met een nieuw voorstel, waarbij we de reis konden verplaatsen naar de zomer van 2021. De financiële lasten voor ons als Ichtus blijven in dit voorstel gelijk: we zijn nog steeds hetzelfde geldbedrag kwijt. Tijdens de persconferentie hebben we uitgelegd waarom Livingstone de kosten voor 2020 niet alleen kan dragen en hiervoor hebben we begrip. Voor 2021 biedt het voorstel ons echter wel de financiële zekerheid waar we om gevraagd hebben. Wanneer de reis opnieuw geannuleerd moet worden door Livingstone, kunnen we die kosteloos verplaatsen naar 2022. Dit nieuwe voorstel is voorgelegd aan de Ichtusleden en hun ouders en hier zijn geen verdere vragen over binnengekomen. Ook vanuit de AC hebben we met dit nieuwe pakket aan regels voldoende vertrouwen om de reis opnieuw te boeken. In de afgelopen maand zijn de gesprekken met Livingstone hierover afgerond en hebben wij ons akkoord gegeven. De boeking voor 2021 is daarmee een feit.

Deze reis kan natuurlijk niet plaatsvinden zonder jongeren. Inmiddels kunnen we ook mededelen dat 32 Ichtusleden het avontuur in 2021 aan durven gaan en zich hebben opgegeven voor de reis, voor het eerst of opnieuw. De samenstelling van de groep is een klein beetje gewijzigd, maar het aantal deelnemers is precies hetzelfde als voor 2020. Hier zijn we uiteraard erg blij mee! We hebben er veel zin in om met deze groep aan de slag te gaan en de plannen die er waren alsnog uit te gaan voeren.

Wit-Rusland

Naast al deze positieve ontwikkelingen, zijn er ook zorgen bijgekomen. Afgelopen zomer namen de politieke spanningen in Wit-Rusland toe. De zittende president Loekasjenko won de verkiezingen, maar veel Wit-Russen geloven niet dat deze eerlijk zijn verlopen. Oppositieleiders zijn opgepakt of naar het buitenland gevlucht en er zijn dagelijks grote protesten tegen de overheid. Het leger en de politie treden hard op, waardoor veel Wit-Russen de toekomst van hun land met angst en onzekerheid tegemoet zien. Tegelijkertijd neemt de woede over hoe de protesten worden neergeslagen toe en zijn de inwoners van Wit-Rusland het regime dat al 26 jaar stand houdt zat.

Ook in de regio van Shkuntiki is de situatie op dit moment slecht en instabiel. De combinatie van de instabiele politieke situatie en het coronavirus heeft grote impact op de arme regio’s van het land. Livingstone heeft contact met lokale partners in diverse regio’s. Veel dagloners hebben geen werk meer en dus ook geen inkomen of voedsel. Er is daardoor veel honger. Op lokaal niveau worden voedselpakketten uitgedeeld om mensen de kans te geven om te overleven. De nood is hoog en de partners hebben gevraagd om bij te springen met noodhulp. Livingstone heeft alle Wit-Russische partners in juli een eenmalige schenking gedaan. Daarnaast zijn ze in oktober gestart met een grote actie. Meer informatie hierover is te vinden via ikdoemee.lst.nl/coronahulp-voor-yfc-wit-rusland/.

In de huidige situatie is het voor ons onmogelijk om af te reizen naar Wit-Rusland. Tegelijkertijd is onze hulp meer dan ooit nodig. We bidden daarom tot God of Hij voor ons de weg wil banen, zodat we volgend jaar kunnen bijdragen aan een stukje opbouw in een land waar momenteel zoveel afgebroken wordt. Samen kunnen we met een kring van gebed om de mensen in Wit-Rusland heen gaan staan. Bidt u mee?

Hoe gaan we verder?

Op dit moment is niet te zeggen hoe de situatie volgend jaar juli zal zijn, zowel in Wit-Rusland als hier in Nederland. Om het met Spreuken 19:21 te zeggen: ‘Een mens maakt allerlei plannen, wat wordt uitgevoerd is het plan van de HEER’. In dat vertrouwen bekijken we stapje voor stapje wat we binnen alle geldende maatregelen en beperkingen wél kunnen doen. Halverwege maart 2021 zal Livingstone de situatie evalueren en bepalen of de reis wel of niet door gaat. Tot die tijd gaan we ervan uit dat we op reis gaan en zetten we ons als Ichtus in om het resterende bedrag bij elkaar te sparen. Voorlopig kunt u dus geregeld acties van onze kant verwachten! We zijn op dit moment bezig met een begroting, waardoor we nog niet precies weten hoeveel acties we nog moeten doen. Zodra we hiervan een goed overzicht hebben, brengen we u daar graag van op de hoogte in een nieuwe Uitkijkpost. In de rest van deze editie praten we u bij over onze plannen tot aan het einde van dit jaar.

Fietsactie

De eerste actie heeft inmiddels alweer plaatsgevonden. Op zaterdag 26 september jl. was de fietsactie. In totaal deden 42 deelnemers mee, verdeeld over de diverse routes die waren uitgezet. Als eerste vertrokken de wielrenners, die zó snel waren dat we daar als Ichtus de rest van de dag niet veel meer van gezien hebben. Maar aangezien ze flink bezweet terugkwamen, gaan we ervan uit dat ze zich prima vermaakt hebben. In Maranatha bonden zes gezinnen de strijd met elkaar aan. Zij reisden de hele wereld over: van pizzasjoelen in Italië tot oefenen met spijkerpoepen in Wit-Rusland omdat daar geen gewone wc’s zijn, van alles kwam voorbij. Met elk spel was een letter te verdienen en alle letters samen vormden uiteindelijk het woord ‘kinderbijbel’. Het grootste deel van de deelnemers fietste een route door de prachtige omgeving van Leerdam. Terwijl zij van punt naar punt fietsten, moest op iedere locatie een meerkeuzevraag over (het ontstaan van) de mooie regio waarin we wonen worden beantwoord. Ook deze deelnemers kregen voor elk goed antwoord een letter, die samen ook weer een woord vormden. Hoewel de vragen pittig waren en de tocht wel 36 kilometer lang was, vonden meerdere teams het juiste woord. Er kon helaas maar één winnaar zijn, zij gingen er vandoor met een heerlijke appeltaart. De gezellige middag was voorbij voor we er erg in hadden en we kijken hier met veel plezier op terug. Uiteindelijk resulteerde deze actie in de mooie opbrengst van € 313,-. 

Doorlopende acties

Er zijn wat kleine wijzigingen in de doorlopende acties. Daarom volgt hieronder een overzicht van de acties die op dit moment ‘in de lucht’ zijn.

  • De taartenactie loopt zoals u die van ons gewend bent. Bestellingen kunnen worden doorgegeven via taart.ichtus@gmail.com en de taarten worden aan de deur afgeleverd. Meer informatie over deze en andere doorlopende acties is terug te vinden in iedere kerkbode.
  • Ons enthousiaste team van oppassers staat ook voor u klaar! Aanvragen voor de oppascentrale kunt u doorgeven via dla.ichtus@gmail.com. De oppassers houden afstand tot alle volwassenen. Er wordt alleen opgepast als zowel in het gezin van degene die gaat oppassen als in het gezin waar oppas nodig is geen bewoners zijn met verkoudheidsklachten.
  • Ook legeflessenbonnetjes kunnen nog steeds ingeleverd worden in de blauw/rode Ichtusdozen die bij de uitgangen van beide kerken staan. Deze actie laat op een mooie manier zien dat alle kleine beetjes helpen: afgelopen jaar hebben alle bonnetjes samen € 135,- opgebracht.
  • Afgelopen juni zijn we begonnen met Sponsorkliks. Op onze website (ichtus.pgleerdam.nl) vindt u onder het kopje ‘Steun ons project’ en tegel die u doorlinkt naar de website van Sponsorkliks. Bij deze website is een groot aantal webwinkels aangesloten, denk bijvoorbeeld aan bol.com, mediamarkt of kinderkleding.nl. Via de website kunt u ons gratis sponsoren met de online aankopen die u doet. Dit werkt als volgt. Webwinkels betalen een commissie voor elke bestelling die via SponsorKliks.nl wordt gedaan. Per aankoop die wordt gedaan en die gelinkt is aan Ichtus, wordt een bepaald percentage van het aankoopbedrag gestort op de bankrekening van Ichtus. Of u nu rechtstreeks naar bijvoorbeeld Bol.com gaat of via de website van Ichtus en SponsorKliks.nl, u betaalt hetzelfde. Alleen in het laatste geval keert Bol.com een commissie uit en profiteert Ichtus hier direct van! Zo verdienen wij dus extra geld voor de werkvakantie zonder dat het u een cent meer kost. Inmiddels ontdekken steeds meer mensen onze pagina, hartelijk dank daarvoor! Denkt u ook aan ons bij uw eerstvolgende online bestelling?

Bijbel- en Weerklankhoezen

Is uw Weerklank lang zo mooi niet meer als toen hij net nieuw was? Of heeft u een Bijbel die bijna uit elkaar valt? Vanaf nu heeft Ichtus daarvoor de perfecte oplossing! In samenwerking met een creatief gemeentelid gaan wij Bijbel- en Weerklankhoezen verkopen. Een mooie kaft van kunstleer geeft goede bescherming bij intensief gebruik. Op de foto hieronder kunt u zien hoe de hoezen eruit zien. Zo’n hoes is handig voor uzelf, maar ook leuk om te geven én te krijgen! 

Bestellingen kunnen worden doorgeven via dla.ichtus@gmail.com. U ontvangt daarna een bevestiging van uw bestelling en een inschatting van de verwachte levertijd. Het geld kunt u overmaken op ons bankrekeningnummer: NL78 RABO 0373 7419 79 t.n.v. Jeugdvereniging Ichtus.

Weerklankhoes (prijs: € 5,-)
– Standaard model, levering uit voorraad
– Gouden letters ‘Weerklank’ op de voorkant

Bijbelhoes (prijs: € 10,-)
– Afmetingen afhankelijk van de grootte van uw Bijbel, levering op aanvraag 
LET OP: bij bestelling van een Bijbelhoes vragen wij u om uw Bijbel een paar dagen in te leveren, zodat de hoes op maat gemaakt kan worden
– Gouden letters op de voorkant, tekst naar keuze

Komende acties

Tot aan het einde van het jaar houden we nog twee acties. De eerste zal plaatsvinden in november. We zullen dan overheerlijke tompoezen gaan verkopen. Houd u vooral de kerkbode in de gaten voor meer informatie over bestellen en prijzen. In december sluiten we het jaar traditioneel af met de inmiddels welbekende kerstkaartenactie. Zeker in deze tijd is het sturen van een kaartje een mooie manier om met elkaar in contact te blijven. We hopen veel kaarten te mogen bezorgen!