Uitkijkpost 4 – april 2022

07-04-2022

Het is ruim een jaar geleden sinds de laatste Uitkijkpost verschenen is. Maar dat betekent niet dat Ichtus al die tijd stil heeft gezeten. In deze splinternieuwe editie brengen wij u graag op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de werkvakantie.

Zomerprogramma 2021

In de zomer van 2021 konden we voor het tweede jaar op rij niet op reis. Dat was echter geen reden om dan maar bij de pakken neer te gaan zitten. Toen de versoepelingen het allemaal toelieten, hebben we daarom besloten om als groep met elkaar twee dagen aan de slag te gaan in Leerdam.

Op vrijdag is een deel van de groep op de koffie geweest bij ouderen van de gemeente. Het was erg gezellig om elkaar als jongeren en ouderen te ontmoeten en wij hebben genoten van de vele verhalen, koekjes en chocola die we voorgeschoteld kregen. Een ander deel van de groep heeft getuinierd rondom de Pauluskerk en Maranatha zodat het er allemaal weer netjes uit kwam te zien. Ondertussen werd er in de Pauluskerk de hele dag door meer dan 60 liter verse tomatensoep gemaakt. Na een dag hard werken was er geen tijd voor rust, want na het avondeten bleek Bello de Beer, welbekend AC-lid, op klaarlichte dag vermoord te zijn! In een spannend avondspel vol verdachten, leugens en mysteries wisten diverse groepjes de moord op te lossen en daarna kon iedereen met een gerust hart naar huis.

Zaterdagmorgen was het alweer vroeg dag. Net als op vrijdag begonnen we met een dagopening. Daarna gingen we de soep die de dag daarvoor gemaakt was bezorgen bij de bezoekers van Samen Eten. We ontdekten wat een hechte groep mensen dit is en kregen regelmatig de vraag wanneer Samen Eten weer gaat beginnen. Naast het uitdelen van de soep zijn we ook langs geweest bij de bewoners van de Philadelphialocaties Glashof en Meesplein. We hebben met de bewoners geknutseld, gefietst, ijsjes gegeten, allerlei lekkers gebakken en vooral ook heel veel plezier gehad. Aan het einde van opnieuw een zeer geslaagde dag hebben we het zomerprogramma afgesloten met een barbecue.

Najaar/winter 2021

In het najaar van 2021 kregen we  opnieuw een grote uitdaging op ons bord. Livingstone, de organisatie die onze reis regelde, gaf aan financieel gezien niet langer verder te kunnen. Om een faillissement te voorkomen hebben ze daarom zelf het besluit genomen om te stoppen met het organiseren van jongerenreizen, inclusief die van ons. We waren enigszins verrast door deze ontwikkeling, maar hadden ook alle begrip voor het genomen besluit en de toelichting die Livingstone ons heeft gegeven.

Na dit bericht moesten we wel even goed nadenken of en hoe we verder wilden gaan. We hebben eerst nagedacht over het project in Wit-Rusland en de vraag of we de reis zelfstandig (zonder organisatie) door wilden laten gaan. Vanwege de aanhoudende politieke spanningen in het land leek ons dit echter geen verantwoordelijk besluit. Wit-Rusland afronden en de rest van het geld op een spaarrekening parkeren vonden we ook geen optie. Ons einddoel was niet om een grote berg geld verzamelen, het is de bedoeling om daar iets mee te doen voor onze naaste. Zo ontstond de vraag: hoe gaan we al dat geld alsnog goed besteden nu we zelf niet naar Wit-Rusland kunnen gaan?

We hebben deze vraag voorgelegd aan de Ichtusleden die mee zouden gaan met de werkvakantie. Daaruit kwam de wens naar voren om op zoek te gaan naar een nieuw project, eventueel via een andere organisatie. Wel was het belangrijk om de mogelijkheid te onderzoeken om het project in Wit-Rusland alsnog financieel te ondersteunen met een gift. Eind 2021 hebben we daarom opnieuw organisaties en contacten aangeschreven, zoals stichting HOE, Harriëtte Smit en contacten die we over mochten nemen van Livingstone, om te kijken of er voor onze groep een nieuw project te vinden was.  

We hebben met een aantal partners gesprekken gevoerd en de mogelijke projecten met elkaar vergeleken, waarbij we het vooral belangrijk vonden dat het project qua inhoud en werkzaamheden goed zou aansluiten bij onze groep. Ook wilden we dat het financieel gezien binnen de huidige begroting past, waarbij er ruimte overblijft voor een substantiële gift aan het project in Wit-Rusland. Uiteindelijk hebben we het keuzeproces dat de actie-commissie doorlopen heeft voorgelegd aan de rest van de groep en werd de knoop doorgehakt: Ichtus heeft voor de zomer van 2022 een nieuw project gevonden in Roemenië.

Stichting Change Lives

Via Livingstone kregen wij de contactgegevens door van projectpartner Nelu in Roemenië. Hij weet zich door God geroepen om mensen een tweede kans te geven. Hij is de oprichter en directeur van organisatie Change Lives (Asociatia Veti Schimbate in het Roemeens), een stichting die daklozen en verslaafden ruimte biedt om aan hun toekomst te werken en hen leert om weer op eigen benen te staan. Alle mensen die bij Nelu en zijn vrouw aankloppen zijn van harte welkom, zolang zij laten zien dat ze hun leven willen veranderen en bereid zijn om daarvoor actief aan de slag te gaan.

Op het projectterrein is een gezamenlijke woonkamer, keuken en sanitaire voorzieningen. Verder zijn er zeven zeecontainers waar mensen en gezinnen in kunnen wonen. Er zou eerder een groep via Livingstone op reis gaan naar dit project, maar net als voor onze groep ging dat niet door. Deze groep heeft wel een gift opgestuurd, waarmee Nelu inmiddels kweekkassen gebouwd heeft op het terrein. Hierdoor kunnen ze hun eigen voedsel verbouwen, het creëert werkgelegenheid voor de mensen die bij het project verblijven en het voedsel dat overblijft levert inkomsten op voor het project.

Voor onze groep is er echter ook nog genoeg te doen. Een deel van de zeecontainers verkeert in een slechte staat en moeten worden opgeknapt en leefbaar gemaakt. Daarnaast worden Nelu en zijn vrouw vaak benaderd door mensen uit de buurt voor het uitvoeren van kleine klusjes en reparaties, brengen ze maaltijden rond bij daklozen in de nabijgelegen stad en organiseren ze in de zomer een kinderkamp voor kinderen uit de buurt. Bij al deze activiteiten kunnen wij een handje helpen.

Op dit moment zijn we begonnen met de praktische voorbereidingen voor de reis. Wanneer we een goed beeld hebben van het project en wat wij daar komende zomer kunnen doen, presenteren we dit graag tijdens een bijeenkomst waarvoor u als gemeentelid van harte wordt uitgenodigd. Ook is er dan alle ruimte om vragen te stellen over het project en het proces dat we in het afgelopen jaar doorlopen hebben. Zodra we hiervoor een datum gepland hebben, zullen we deze communiceren.

Noodhulp Oekraïne

In de week nadat we de keuze voor het project in Roemenië hadden gemaakt, viel Rusland Oekraïne binnen. We ontvingen een mail van Nelu waarin hij vertelde hoe hij met zijn familie naar de grens met Oekraïne gereden was (10 uur enkele reis) om noodhulp te bieden aan de vele vluchtelingen die daar de grens over komen. Deze vluchtelingen hebben vaak niet veel bij zich en zijn volledig afhankelijk van wat Roemeense mensen komen brengen. Nelu stuurde ons daarom een mail met de vraag of onze kerk een financiële bijdrage kon geven zodat hij voedsel, dekens en andere primaire benodigdheden in kon kopen om die naar de grens te brengen.

Na overleg binnen onze kerk heeft de diaconie besloten om een gift van €2500 aan Nelu te geven. Wij als actiecommissie hebben, met goedkeuring van het bestuur van Ichtus, besloten om dit bedrag te verdubbelen tot €5000. We verwachten dat dit binnen de begroting voor de werkvakantie past omdat deze gemaakt was voor de reis in 2020. Inmiddels gaan er minder deelnemers mee en we sparen kosten uit omdat we de reis nu zelf organiseren en dus geen bijdrage meer af hoeven te staan aan een organisatie. Zo hebben we voldoende financiële ruimte voor de noodhulp aan Oekraïne, de werkvakantie naar Roemenië en een gift aan Wit-Rusland.

Na het versturen van de gift heeft Nelu een groot transport georganiseerd. Via de mail ontvingen we van hem een uitgebreid verslag, inclusief foto’s en een filmpje. Het is indrukwekkend om door te lezen, en een mengeling van hoop en wanhoop. Een deel van de hulpgoederen is uitgedeeld op diverse locaties aan de Roemeense kant van de grens, een ander deel is achtergelaten bij een kerk die een transport organiseerde naar de Oekraïense kant van de grens waar nog veel mensen vaststaan en Nelu en zijn gezin hebben een opvanglocatie in een sporthal bezocht.

Helaas past het volledige verslag niet in deze Uitkijkpost, maar via www.pgleerdam.nl kunt u Nelu’s mail (vrij vertaald in het Nederlands), de foto’s en het filmpje bekijken. Deze staan als bijlage op dezelfde pagina als de Uitkijkpost, onder het kopje ‘Actueel’. En de €5000 die Nelu ontvangen heeft is nog niet op, dus op dit moment is hij bezig met de organisatie van nog een kleiner transport. Hierover houden we u op de hoogte.

Vooruitblik

Zo komen we aan het einde van deze Uitkijkpost. Er is in het afgelopen jaar veel gebeurd en zoals we inmiddels aardig gewend zijn, staat het er allemaal weer heel anders voor dan we een jaar geleden dachten. Als er iets is wat we in de afgelopen jaren hebben geleerd, dan is het wel de betekenis van Jakobus 4:13-15 (vertaling: BGT):

Er zijn bij jullie mensen die zeggen: ‘Binnenkort gaan we naar die en die stad. Daar blijven we een jaar om zaken te doen en geld te verdienen.’ Zeg dat toch niet! Jullie weten niet wat er morgen gebeurt. Jullie weten zelfs niet of jullie dan nog wel leven! Want het leven is maar kort. Het is als rook, die er heel even is, en meteen weer verdwijnt. Jullie kunnen beter zeggen: ‘Als de Heere het goedvindt, blijven we leven en kunnen we dit of dat doen.’

Inmiddels zijn we langzaamaan begonnen met de voorbereidingen voor komende zomer en zijn we voorzichtig positief dat we na 3,5 jaar eindelijk met elkaar op reis kunnen gaan. Tegelijkertijd zijn we ons ervan bewust dat er tussen nu een de zomer nog een heleboel kan gebeuren. Toch kijken we hoopvol vooruit, omdat we dwars door alles heen gemerkt hebben hoe we steeds weer door konden gaan en er ook op de meest onzekere momenten iedere keer weer nieuwe mogelijkheden ontstonden. Zelfs als we opnieuw niet op reis kunnen gaan dan hebben we afgelopen zomer mensen in Leerdam mogen ontmoeten, twee bevlogen projectpartners in Wit-Rusland en Roemenië leren kennen en Nelu kunnen helpen om Oekraïense vluchtelingen te bereiken. Al die dingen waren nooit gebeurd als we in 2020 in één keer op werkvakantie waren geweest. Zo leggen we de voorbereidingen voor komende zomer in Gods hand, erop vertrouwend dat Hij ons daar brengt waar Hij ons het beste kan gebruiken. Bidt en dankt u met ons mee?

Dank- en gebedspunten

We zijn dankbaar voor…We bidden voor…
…het geslaagde zomerprogramma en de mensen die we mochten bereiken
…het vinden van een nieuw project in Roemenië
…de financiële ruimte die we hebben om mensen in Roemenië, Oekraïne én Wit-Rusland te kunnen helpen
…het voorlopige einde van de coronapandemie, waardoor reizen weer mogelijk wordt  
…de projectpartners in Wit-Rusland, die wij niet meer kunnen bezoeken
…de vele vluchtelingen uit Oekraïne en de hulp die aan hen verleend wordt
…de projectpartners in Roemenië
…wijsheid voor wereldleiders en een oplossing voor de huidige situatie in Oost-Europa
…de voorbereidingen voor de werkvakantie