Blog 2 (21 juli): Hout vol..

Vandaag was iedereen al vroeg wakker, rond 7 uur lokale tijd stond bijna iedereen klaar voor het ontbijt. Op dat moment was het nog lekker koel, dus we zaten heerlijk buiten. Na onze maagjes gevuld te hebben met genoeg calorieën voor de aankomende klusdag werden de taken verdeeld, waar sommige onkruid ging wieden in de kassen gingen andere een kippenhok bouwen of de ingezamelde spullen voor het kinderkamp sorteren. De rest van de groep was heel de ochtend druk bezig met heel veel hout. Kloven, af stapelen en weer opstapelen, de ochtend stond in het teken van hout. Dit hout is nodig voor het vuur in de net nieuw gebouwde mini bakkerij die zelfs voor Nederlandse standaarden luxe apparatuur heeft. Een professionele mixer waar wel 10 kilo bloem in verdwijnt en een echte steenoven.

Terwijl iedereen druk bezig was begon de temperatuur zoals verwacht aardig op te lopen, echter viel dit in verhouden met vorige jaar erg mee, slechts 30 graden in plaats van de 40 graden vorig jaar. Waar het werk in het begin van de ochtend zeer vlot verliep begonnen hier en daar de eerste mensen last te krijgen van de hitte. Terwijl wij deze blog schrijven is er weer een team water halen want er is vandaag wel 50 liter water doorheen gegaan. Dit komt omdat onze waterput hier helaas kapot is waardoor het water ruikt alsof het net uit het riool is gepompt. Ook het douchen na het harde werken is daardoor minder verfrissend dan gehoopt.

Na de lunch is het boodschappen team op pad gegaan om inkopen te doen voor de voedselpakketten die we later in de middag wilde gaan uitdelen. Terwijl zij boodschappen aan het doen waren ging de rest weer hard aan de slag, er moest namelijk een huisje op het terrein van Nelu geverfd worden. Toen William terug kwam met de verf voor het huisje leek deze verdacht veel op het welbekende Puper groen. Er ging daardoor geruchten op dat Puper en co misschien van plan was hun bedrijf te gaan uitbreiden in Roemenië. Een grote groep ging aan de slag met het vullen van gaten in de buitenmuur en het prepareren van het oppervlakte. Nadat dit was gedaan kwamen de kwasten en rollers te voorschijn om het huisje van top tot teen te kleuren. Met gevaar voor eigen leven stonden sommige Ichtusleden op een gammele steiger. Iedereen kwam ongedeerd naar beneden, echter moest Perrin wel leren leven met zijn nieuw groene highlights.

Terwijl het volledig huisje in rap tempo groen kleurde waren er vijf Ichtusbakkers druk bezig in de mini bakkerij. Bloem, water, zout en gist verdween in grote hoeveelheden in de mixer. Als echte professionals stonden ze het deeg te kneden en in porties van 800 gram te verdelen voor wel 50 broden. Met als plan om deze met de voedselpakketten uit te gaan delen. Terwijl Nelu de steenoven op temperatuur probeerde te krijgen werd al het deeg in cakeblikken gedaan. Wel twintig blikken verdwenen in de grote steenoven, na een goed halfuur stonden we toch raar te kijken toen het brood er nog zo wit uitzag als voordat ze de oven ingingen. Echter was de smaak wel zeer goed! De tweede batch broden zag er al een stuk beter uit door de toevoeging van wat olie.

Toen de broden klaar waren vertrok een klein team richting Oradea met 50 voedselpakketten in de kofferbak. Eenmaal aangekomen bij een random tankstation kwamen er langzaam mensen tevoorschijn aan om een pakketje af te halen. Waar de hoop was dat iedereen rustig een pakketje mee zou nemen, begon het meer te lijken op een Black Friday winkeluitverkoop met veel graaien en pakken wat je pakken kan. Echter was wel te zien dat deze mensen goed onze hulp konden gebruiken. Uit dankbaarheid kreeg Rebecca een dikke zoen van een oud dametje die blij huiswaarts ging met haar tasje.

Waar het vorig jaar al een uitdaging was om voor 19 mensen te koken was dit nu voor 24 mensen praktisch onmogelijk met slechts vier pitjes en slechte pannen. Pas rond half acht stond er eindelijk een heerlijk pasta op tafel, na een harde dag werken was iedereen hier wel echt aan toen. Inmiddels zitten wij nu lekker een blog te schrijven terwijl er binnen hard wordt schoongemaakt. Vanavond staat nog een leuke pubquiz om het programma verzonnen door Rosalie.

Morgenochtend hopen we weer hard aan de slag te gaan om vervolgens in de middag een leuke activiteit naar keuze te gaan doen. Op de planning staat paardrijden, quad rijden en de enige echte berengrot te bezoeken.

Quote-rubriek:

Is dit huis gesponsord door Puper?” ~ Matthijn

1 klap en we zijn klaar” (over Nelu die door Oradea scheurt midden op de weg) ~ Jolieke

Dikke kus,

Manon & Benjamin