Blog 6 (25 juli): Druk

Na een intensieve dag zijn we gisterenavond rond 22:30 uur gaan slapen. Alle wekkers stonden om 7:30 uur, maar die zijn nooit afgegaan… De kinderen waren onze natuurlijke klok, rond een uur of 6 waren ze klaarwakker. Dat was een kort nachtje voor ze, want sommigen gingen pas om 1.30 uur slapen. Desondanks waren de kinderen vol energie, waardoor we de dag zijn begonnen met ochtendgymnastiek. Ondanks zijn leeftijd was Ron van de partij en rende als hardste rond. Om 9 uur stond er een stevig ontbijt klaar, gemaakt door onze chefkok. Het ontbijt bestond uit brood, salade en een mierzoete thee waarvan je tanden spontaan uit je mond vielen.

Femke had deze ochtend het fellowship moment voorbereid. Hierbij werd het bijbelverhaal over de verlamde man die door het dak naar beneden kwam verteld. Wonder boven wonder zaten de kinderen stil en aandachtig te luisteren. Uiteraard werd er weer veel gezongen waarbij Perrin, Manon en Femke de sterren van de hemel hebben gedanst. Een carrière als animatieteam is zeker een optie voor deze toppers!

Deze ochtend zijn we ook gezellig gaan knutselen met de kinderen. Hierbij mochten de kinderen een fotolijstje versieren met allerlei stickers, plaksels, stempels en stiften. Het motto was: hoe meer stickers hoe beter! De komende dagen gaan we een polaroidfoto maken met de gezinnetjes die in deze lijstjes worden geplaatst als herinnering. Niet alleen de kinderen, maar ook sommige Ichtusleden konden het niet laten om te gaan knutselen. Toch wel leuk dat kleuren & plakken 😉

Na een uurtje knutselen waren het geduld en de spanningsboog op. De warmte nam toe, waardoor de kinderen het niet konden laten om de verkoeling op te zoeken. Ongevraagd gingen de kinderen het zwembad in. Benjamin offerde zich op als badmeester en ging samen met de kinderen in het zwembad plonsen. Steeds meer kinderen begonnen al ‘famme’‘famme’ te roepen; dus tijd voor lunch! Een lekker aardappelsoepje vooraf gevolgd door een soort risotto papje met koolsla en varkensvlees; echte Roemeense kost dus.

Het middagprogramma bestond uit sport & spel activiteiten. We gingen in verschillende groepjes uiteen om pionnenvoetbal en sponzen tikkertje te doen. Door de hitte was de spanningsboog weer erg kort, en lag binnen no-time iedereen weer in het zwembad. Zoals jullie op de foto kunnen zien was het zwembad meer groen dan blauw, dus Nelu had bedacht dat de kinderen zich schoon moesten wassen in de rivier. We zijn met heel de groep de rivier doorgeglibberd, waarbij Ron zich als een soort Mozes met een mega grote stok door de rivier baande (zie foto).

We waren de rivier nog niet uit en op alle telefoons ging een enorm alert af. Een waarschuwing voor enorm noodweer dat opkomst was. Vorig jaar zorgde de storm voor enorm veel problemen tijdens het kamp, dus de trauma’s van vorig jaar kwamen weer helemaal terug. Gelukkig bleef het alleen bij wat rommelen in de verte en bleef de storm achter de berg.

Eenmaal gewassen en schoon kregen de kinderen van ons een setje nieuwe kleren. Romy, Anne-Jin, Pauline en Nicole hadden voor elk kind een tasje gemaakt met een nieuwe set kleren. Sommige kinderen zijn hier op het kamp met maar één shirt en broek, dus een nieuw setje kleren werd zeer gewaardeerd. Die lachende gezichtjes gaan we niet snel vergeten! 🙂

Met schone kleren aan zat iedereen klaar voor het diner: couscous pasta met varkensvlees en koolsla. Met gevulde maag waren de kinderen klaar voor de speciale Boys & Girls night. Bij de meiden was het heerlijk haren kammen & vlechten, vriendschapsarmbandjes maken en glittertattoo’s zetten. Ze zagen er mooi uit, Jolieke zei elke keer ‘fromage!!!’ (mooi = frumoase in het Roemeens). De meiden vonden het geweldig en hebben heel de avond lekker zitten tutten. De jongens pakten het wat stoerder aan. Als activiteit gingen de jongens klimmen op de klimwand en met gevaar voor eigen leven van de zipline. Ze sloten de avond af met het maken van vliegtuigjes.

Het aardappels schillen is een terugkerend thema in de blogs, want direct na het eten kwam onze favoriete chefkok weer langs met een mega zak aardappels & een hand vol grote messen. Dit keer waren Perrin, Jorn, Marije, Miriam en natúúrlijk Ron aan de beurt. Er is weer veel gelachen, maar dat houden we privé.

Nog even terugkomend op de waarschuwingsmelding over het noodweer, dat viel hier op ons kamp gelukkig mee, maar op ons basiskamp in Cihei was de schade enorm. Nelu kreeg bericht dat er een tornado was geweest die heel veel schade heeft veroorzaakt op het terrein. O.a. de kassen achter op het veld zijn ingestort en de trampoline en de kleine elektrische buggy zijn weggewaaid. Echt een enorme tegenslag dus, wie weet kunnen wij nog iets betekenen als we terug zijn. We zijn wel erg blij en dankbaar dat wij niet op het terrein waren ten tijde van de storm en veilig in de bergen zaten.

Kortom: een drukke dag met enorm veel activiteiten. Niet alleen wij, maar ook de kinderen waren daardoor erg moe. Dat resulteerde in een recordtijd om de kinderen op bed te leggen, 30 minuten! Sowieso goed om te vermelden dat het over het algemeen gewoon heel goed gaat dit jaar, we zien veel lachende gezichten en blije kinderen! Hopelijk houden ze het stil vannacht. Wij gaan naar bed, nopte boena!

xoxo de ideale schoonzoon & Miriam

Ps: Vergeet niet op onze Insta te kijken, bijvoorbeeld voor beelden van de Rennende Ron